جمعه: 10 فروردين 1403

شما اینجا هستید

خدمات مؤسسه امام خميني را مي‌ستايم/ ‌آيت‌الله مصباح اسوه اخلاق است

    مديرحوزه‌هاي علميه خدمات و اقدامات مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) را ستودني خواند و علامه مصباح يزدي رييس اين نهاد علمي را از اسوه هاي اخلاق دانست.

     آيت الله عليرضا اعرافي مدير حوزه هاي علميه در آيين افتتاحيه سال جديد تحصيلي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) که در سالن اجتماعات اين مؤسسه برگزار شد، با تقدير از فعاليت هاي مؤسسه امام خميني(ره) گفت: اين مؤسسه در حوزه علوم اسلامي، نگاه نو به علوم انساني و اسلامي سازي علوم انساني پيش قدم بوده و خدمات بسياري را ارائه کرده است.

    وي با گراميداشت هفته دفاع مقدس و روز مباهله افزود: اين روزها يادآور ايامي بسيار مهم در تاريخ انقلاب اسلامي و کشور است؛ به عنوان يک طلبه خدمات مؤسسه امام را مي ستايم و تقدير و سپاس دارم؛ مهم ترين شاخصه شخصيت طلاب اخلاق، معنويت و معرفت است.

    عضو شوراي عالي حوزه هاي علميه با بيان اين که اگر اين شاخصه از ما گرفته شود طلبگي و حوزوي بودن ما فرو مي ريزد، اظهار داشت: اگر طلبه يک روز از تأمل در مسائل اخلاقي و اصلاح نفس باز بماند به سمت سقوط حرکت مي کند.

    وي ادامه داد: دائم بايد خويش را رصد کنيم و از دنيا پيچيده درون خود مراقبت کنيم تا در دام شيطان ها قرار نگيريم، بنيانگذار مؤسسه امام به يک معنا امام و رهبري هستند و به يک معنا آيت الله مصباح هستند که هر سه اين ها از اسوه هاي اخلاق به شمار مي روند.

    عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم با بيان اين که از مقوله خودسازي نبايد غفلت کرد، ابراز داشت: در قرآن بيش از 60 قسم آمده اما قسم هاي سوره شمس ويژگي هايي دارد يکي از نظر کمي است که در آن يازده قسم زنجيره وار رديف شده است، اصل قسم وقتي در قرآن بيايد بسيار مهم است چون قسم خورنده خداوند است وآنچه که به آن قسم خورده مي شود تمام هستي است.

    وي عنوان کرد: اين سوره براي تعميق هويت معنوي و اخلاقي حوزه هاي ما راهگشا و الهام بخش است، خدا تمام اين قسم ها را بيان کرده تا انسان را بيدار کند و دل هاي آن را تکان دهد، کسي که نهال فطرت و سرمايه هاي الهي را پربار کند پيروز ورستگار است و کسي که در اين منظومه فطرت عناصر بيگانه را دخيل کرد پايان کارش يأس و ناميدي است.

    امام جمعه قم خاطرنشان کرد: حوزه بايد پايگاه اين فرهنگ نوراني و مترقي باشد، طلبه يک روز نبايد از اين مقوله غفلت کند؛ بر اساس وظيفه بايد افکار شيطاني و غير الهي را بشناسيم اما بايد مراقب بود، امروز بخشي از اين افکار در علم، تمدن و فناوري غرب تجلي کرده و کسي که نزديک مي شود بايد هوشيار باشد تا تحت تأثير قرار نگيرد.

     وي اضافه کرد: حوزه اي در تراز تمدن و انقلاب اسلامي خواهد بود که در همه قلمروهاي مورد نياز جامعه و جهان امروز ورود کرده و نهراسد اما به شدت بايد بيدار و حساس باشد تا تحت تأثير قرار نگيرد که نيازمند تزکيه عقل و قلب است.

    آيت الله اعرافي با بيان اين که براي پيشبرد آنچه که انقلاب، نظام و رهبري از ما مي خواهند بايد به نکاتي توجه کرد، گفت: خوشبختانه مؤسسه امام سال به سال هم دستاوردهاي خوبي دارد و هم توجه به نکات پايه را افزوده است.

    وي افزود: اگر بخواهيم در علوم انساني به نگاه هاي دقيق و درست اسلامي دست پيدا کنيم بايد پايه علوم اسلامي را تقويت کنيم و يک بخش آن علم اصول است، امروز حرف هاي زيادي پيرامون اصول زده مي شود، کساني مي گويند اصول علمي متورم است و کساني تمام قد از آن دفاع مي کنند بنده هم بيشتر متمايل به دومي هستم.

    عضو شوراي عالي حوزه هاي علميه با بيان اين که معتقد هستم که مسائل جديدي نياز است که به آن در اصول توجه شود که اکنون نيست، اظهار داشت: اعتقاد دارم که اصول بازسازي ساختاري لازم دارد به اين معنا که ما يک اصول مشترک براي استنباط در معارف کلامي، فلسفي و توصيفي داريم و هرکدام نيز اصولي مختص دارند.

    وي ادامه داد: بايد وارد قلمروهاي جديد بشويم، علوم انساني نرم افزار تمدن غرب است و با اين نرم افزار و تئوري هاي خود جهان را اداره مي کنند، مگر مي شود بدون اين که اين نرم افزار را بشناسيم و آن را اصلاح کنيم به فکر تمدن اسلامي باشيم؛ امکان ندارد، هر کسي که حوزه را به دور شدن از شناخت علوم انساني و اجتماعي و دور شدن از بازسازي اين علوم و پايه ريزي نظريه ها بر اساس کتاب و سنت دعوت کند در واقع به رسالت تمدني حوزه و انقلاب اسلامي اعتقاد ندارد يا درک لازمي براي اين مسأله را دارا نيست.

    عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي با بيان اين که اصول قاطع و محکم لازم است، ابراز داشت: اي کاش مؤسسه امام پيشقدم شود براي اين که اصولي متناسب و با ساماندهي جديد تنظيم کند تا اگر کسي نمي خواهد وارد فقه به آن معنا شود لازم نباشد در ادامه اصولي که ناظر به فقه است را آن قدر در آن ورود پيدا کند. .

    وي عنوان کرد: بخش عظيمي از دستگاه اجتهادي ما در اصول مجسم است، اصول را نبايد کم بگيريم، اصول نقش مهمي دارد و درباره آن بايد کار شود؛ مسأله دوم بحث فقه است که کمبودهايي وجود  دارد، در بخش هايي ما فقه مدون منظم توليد نکرديم؛ توجه به فقه هاي تخصصي لازم و مهم است.

    امام جمعه قم خاطرنشان کرد: چند نفر از متخصصان اقتصاد درباره معاملات نفتي توضيح مي دادند، وقتي انسان دقت مي کند که بحث هاي سياسي دارد که مهم است و حوزه بايد واقف، آشنا و آگاه باشد و همچنين بخشي دارد که ما بايد فقه لازم را به وجود بياوريم.

    وي اضافه کرد: ورود به قلمرو علوم انساني و اجتماعي يار و کمک مهم براي بالندگي فقه ما است، فقه را هم بايد مهم بشماريم؛ متأسفانه کمبود بسيار است وقتي 600 درس مهم در حوزه هاي فقهي وجود دارد درس هايي که ناظر به قلمروهاي جديد است بايد سهم بيشتري داشته باشد.

    آيت الله اعرافي گفت: يکي از تأکيدات رهبر انقلاب فلسفه و امتداد فلسفه الهي در قلمروهاي ديگر از جمله علوم انساني است که مطلب درستي به شمار مي رود؛ در حوزه تفسير اين عرصه از دوره علامه طباطبايي وارد فازي جديد شد و الميزان نقطه عطف است.

     وي افزود: معارف قرآن آيت الله مصباح نيز گامي به پيش در ادوار تفسير محسوب مي شود، امروز بايد در انتظار صاحب نطراني باشيم که تفسيرهاي پيشرفته تر و تخصصي تر ناظر به علوم انساني و اجتماعي توليد کنند؛ دستيابي به نظريات کلام در علوم انساني و اجتماعي نياز به اين دارد که تفسير نيز گامي به پيش بگذارد و مرحبه جديدي را تجربه کند.

    مدير حوزه هاي علميه با بيان اين که نظام سازي بايد مورد توجه حوزه ها باشد، اظهار داشت: اين مسأله چيز جديدي نيست و  در تاريخ حوزه ها وجود داشته و شهيد صدر منطق نظام سازي را در کتاب اقتصادنا ارائه کرد، ما اجتهاد را به سطح نظام سازي و بالاتر از آن برسانيم.

    وي ادامه داد: اجتهاد تمدني 5 مرحله دارد که مرحله پس از اجتهاد متعارف، اجتهاد نظام ساز است، بايد مقوله نظام سازي را مهم شمرد، متأسفانه پس از شهيد صدر شاگردان ايشان و حوزه هاي ما در منطق نظام سازي گام جديدي برنداشتند.

    امام جمعه قم ابراز داشت: اين که بتوانيم از لايه گزاره هاي فقهي و به مدد گزاره هاي معارفي عبور کنيم و با گره زدن آن ها به سطح عميق تري برسيم نياز علوم انساني است، اين نظام سازي کار هر کسي نيست و يک فکر دقيق و منهج استوار مي خواهد که بايد به آن توجه کرد، منطق نظام سازي بايد به صورت جزوه در بيايد؛ اگر روش استنباط شده و کار اجتهادي بيشتري صورت گيرد راه  براي پيشبرد مقاصد در حوزه علوم انساني و اجتماعي بيشتر باز مي شود

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5352

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه