جمعه: 10 فروردين 1403

شما اینجا هستید

معیارهای گزینش دولتمردان اسلامی از نگاه اهل بیت (ع)

    همایش « معیارهای گزینش دولتمردان اسلامی از نگاه اهل بیت (علیه السلام) » به همت گروه تاریخ مؤسسه امام خمینی(ره) برگزار شد.­­

    به گزارش روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) همایش نیم روزه « معیارهای گزینش دولتمردان اسلامی از نگاه اهل بیت (علیه اسلام) » با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین پناهیان در مؤسسه امام خمینی(ره) برگزار شد.

    در این همایش حضرت آیت الله مصباح یزدی سخنرانی نمود و در پایان میز گرد علمی با حضور حجج اسلام آقایان: پیشوایی، سلیمانی و آقای دکتر رجبی دوانی برگزار شد.

    در این همایش حجت الاسلام و المسلمین علیرضا پناهیان اظهارداشت: جامعه هراندازه رو به پیشرفت باشد درگیر رذایل و نواقصی خواهد بود و جامعه با عبور از آن رذایل رشد خود را طی خواهد کرد

    وی افزود: جامعة دینی و حوزه علمیه گاهی دچار یک نقیصه معنوی می باشد که حوزه می تواند با از بین بردن این نقیصه راه رشد خود را هموار کند و این نقیصه گاهی در جامعة صنفی عالمان دینی به شدت ظهور و بروز دارد و گاهی ما طلبه ها را فرا می گیرد.

     پناهیان تأکید کرد نصب و عزل یک حاکم و استاندار اهمیتش کمتر از نماز و روزه نیست و در جنگ صفین برای عزل معاویه و مبارزه با او بیش از صدهزار نفر کشته شدند. برای امیرمؤمنان عزل و نصب مسئولان مهم تر از نماز مستحبی بود.

    پناهیان ادامه داد: اگر ما به طور صحیح دین را به مردم منتقل کنیم این گونه می شود که مردم اگر مسجد بروند و عالم دینی را ببینند دغدغه اصلی آنها مسائل سیاسی و عزل افراد ناشایست و نصب افراد شایسته می شود و مردم از علما مسائل سیاسی را مطالبه می کنند.

    حجت الاسلام و المسلمین پناهیان با اشاره به مسائل تاریخی به وجود آمده در اسلام گفت: سکوت علماء در تاریخ باعث می شود که عمربن سعد و عبیدالله ابن زیاد کار خود را تمام می کنند.

    وی با استناد به عهدنامة مالک اشتر در باب انتخاب ولی خوب گفت: حضرت امیر(ع) به مالک اشتر فرموده است « کسانی را انتخاب کن که اهل تجربه باشند» وی در ادامه افزود: « حیا » برای مسئولان باعث ثبات اجتماعی می شود و مسئولان نباید طمع داشته باشند به خاطر این که خیلی از امکانات به طرف مسئولان سُر می خورد و « طمع » باید از بین رفته باشد تا مسئولان خطا نکنند و درفرازهایی زیبا درعهدنامه مالک اشترخطاب به کارگزاران این مسایل را به صراحت می بینیم.

    علیرضا پناهیان گفت: در مدیریت علوی شایستگی یک مدیر برتر این است که افراد قوی، کارگزاران حکومتی باشند و عقل و تجربه را زیر پا نگذارند.

    وی در ادامه به اهمیت مشاوران سالم و ناسالم اشاره کرد و گفت: بریتانیا چرا بر کشورها مسلط است؟ آنان از طریق مشاوران بر حاکمان در کشورها مسلط می شوند. برخی از مشاوران حتی باید به زبان انگلیسی فکر کنند تا بتوانند مشاوره بدهند.

    پناهیان خاطرنشان کرد: علما در مسائل سیاسی نباید ساکت باشند و حوزه علمیه نه فقط به مسئولان بلکه به مشاوران هم حساسیت نشان دهند.

    وی با اشاره به بدعهدی های آمریکا خطاب به برخی از مسئولان گفت: آیا شما پیش بینی نمی کردید که آمریکا بدعهدی می کند؟ اگر این گونه بود هیچ جا حق حکومت ندارید به خاطر اینکه شایستگی ندارید و اگر پیش بینی می کردید به طور مضاعف شایستگی ندارید و آیا به شما مشاوره ندادند که البته مشاوره هم دادند اما به آن عمل نکردید.

    استاد حجت الاسلام و المسلمین مهدی پیشوایی در ادامه بحث و میزگرد علمی اظهار داشت: طبق روایت مردم به زمامداران خود از پدرانشان شبه تر هستند و به همین دلیل سیاست گذاری ها به خانواده غلبه می کند. نظام دانشگاهی، نظام پولی و ... از دولت و حکومت تاثیر می پذیرد. بنابراین باید فقهای سالم و امرای سالم حکومت کنند تا جامعه سالم گردد.

    وی در ادامه افزود: حضرت علی (ع) در اندرز به امام حسن (ع) که یک رساله تاریخی است می فرماید: وقتی حکومت عوض شد، زمانه و اوضاع هم عوض می شود و از نظر تاریخی هم این مسئله پذیرفته شده به حساب می آید و در کتاب تاریخ یعقوبی با عنوان « مشابهة النّاس با مرائهم » مشابهات مردم به زمامدارانشان اثبات می شود که در یک دوره حرف از قیمت ها و در دوره دیگر ساخت و ساز و در یک دوره هم معنویات بوده است.

    حجت الاسلام و المسلمین استاد پیشوایی گفت: در درون جمهوری اسلامی دولت هایی منتخب مردم بودند و دولت سازندگی، شعار آبادانی ویرانه های جنگ و دوران طاغوت را می داد و یک دولت هم آزادی اندیشه ها و افکار و آزادی روزنامه ها را سر می داد. دولت دیگری با شعار احیای ارزش های انقلابی بر سر کار آمد و دولت تدبیر و امید که دولت امیدواری بود و هرکدام تاثیر خاص خود را داشته است و جامعه از دولت ها تأثیرپذیری داشته اند.

    استاد پیشوایی تصریح کرد: امیرمؤمنان و سیره ایشان حجت است و در نصب کارگزاران و تعیین آنان سلسله سیره و روشن داشته است که برخی می گویند این مال آن زمان است باید گفت: دیروز، امروز و فردا ندارد و همیشه کاربردی است.یعنی حضرت علی(ع) کسانی را انتخاب می کرد که شیفته خدمت باشند نه تشنه قدرت و به همین دلیل با طلحه و زبیر هم برخورد کرد و آنان را در مناصب خاص قرار نداد. یعنی در عراق آن زمان فتنه جوها را در کوفه و بصره که پر از درآمد و ثروت بوده است و طمع ورزی ایجاد می کرد، مسئول قرار نمی دهد.

    استاد پیشوایی گفت: حضرت امیر(ع) ساده زیست بود و از کارگزاران هم می خواست این گونه زندگی کنند و ساده زیست باشند بنابراین به عثمان بن حنیف نامه می نویسد و او را به خاطر شرکت در یک مهمانی اشرافی توبیخ می کند و این مسائل امروز و دیروز و فردا ندارد و همیشگی است. بنابراین به اشعت می گوید این مقام، طعمه و سفره آماده نیست بلکه امانتی است که باید پس بدهی.

    وی ادامه داد: اگر امروز هم حکمرانان این گونه فکر کنند و حکومت کنند مسائل حل می شود .

    وی ادامه داد: حضرت امیر(ع) بازرسی دقیق و محسوس و غیرمحسوس در حکومت داشت و در اصول و ضوابط قاطع بود و سازشکار نبود. الان هم باید حکومت این گونه باشد و از تاریخ باید عبرت گرفت.

    استاد دکتر محمدحسین رجبی دوانی هم در ادامه میزگرد علمی به باور، ایمان و اعتقاد و تقوا اشاره کرد و گفت: کسی که در نظام اسلامی می خواهد مسئولیت داشته باشد باید با ایمان و با تقوا و معقتد باشد، مدیریت داشته باشد و در حاکمیت وفادار به حاکمیت باشد. در بیان حقیقت از بقیه افراد صریح تر باشد و شجاعت لازم را داشته باشد و از تشر دشمن نترسد و مثلاً در زمان ما از تشرهای آمریکا نترسد و در صحنه بماند.

    دکتر دوانی خاطرنشان کرد: ابوذر مقام معنوی و اعتقادی بسیار بالایی دارد اما قدرت و مدیریت بالایی ندارد؛ بنابراین پیامبر به او پست اجرایی نمی دهد . حضرت امیر(ع) هم مانند پیامبر(ص) حکومت می کند و در سیره پاک امیرمؤمنان هم‏چنین مسائلی را می بینیم.

    وی ادامه داد: پیامبر خالد بن ولید را که در مسائل نظامی مهارت بالایی دارد به کاری می گمارد.  یعنی بعد از اسلام آوردن او گذشته اش را نادیده می گیرد اما وقتی خالد بن ولید عملکرد بدی از خود نشان می دهد دیگر به او مسئولیت نمی دهد و از کار او به خدا پناه می برد.

    دکتر رجبی دوانی به شخصیت های دیگری مانند عبدالله بن عباس، زیادابن ابیه، عثمان بن حنیف و برادرش سهیل بن حنیف نیز اشاره می کند که شخصیت آن ها را می توان در مقاطع مختلف بررسی کرد که چه زمانی پست لازم به آن ها داده شده و یا داده نشده است و دلایل آن در تاریخ به صراحت آمده است.

    استاد دوانی خاطر نشان کرد: اعراب آن زمان به ارزش های مادی علاقه مند بودند و به دنبال غنیمت بودند بنابراین در جنگ اُحد مسلمانان شکست خوردند. اما بعدها رو به معنویت گذاشتند و مردم برای شهادت به جنگ می رفتند و جهاد می کردند و شهید می شدند.

    وی ادامه داد: در زمان خلفا می بینیم که ارزش ها را عوض کردند. گنج های خسروان ایران و زمین های زراعی عراق مدنظر قرار می گیرد و در زمان عثمان کارگزاران رو به دنیا می آورند و در جمع آوری اموال تلاش می کنند و می بینیم که در آن زمان کارگزاران، فاسد و خراب شده اند.

    لینک ثابت خبر: qabas.iki.ac.ir/node/5568

    آخرین اخبار

    موسسه امام خمینی

    «این مؤسسه‏ خوب، جامع و کامل می‌‏تواند از لحاظ تلاش پیگیر، خستگی‏‌ناپذیر، خالصانه و عالمانه الگویی برای حوزه باشد.»  مقام معظم رهبری در دیدار رئیس و اعضای هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره... ادامه

    سند چشم انداز

    چشم‌انداز مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) با اميد به فضل الهي و عنايات ويژه حضرت ولي عصر(عج) و در پرتو کوشش عالمانه و تلاش متعهدانه همه ارکان و اعضا و پارسايي و پاکي مديران، استادان، محققان، دانش‌پژوهان و... ادامه